Zemřela dokumentaristka Andrea Majstorovičová: Bylo jí 57 let

Andrea Majstorovičová (dokumentaristka)

Autor: Zdeněk Tuhý, stars24.cz

26. července 2023 15:28

Zemřela Andrea Majstorovičová (†57), která byla uznávaná dokumentaristka a vedoucí redaktorka v oblasti aktuální publicistiky na ČT1 a ČT2. Jako režisérka stála za několika díly pořadu GEN a televizním filmem Sedmnáct měsíců Dagmar Havlové.

Andrea Majstorovičová, původem z Chorvatska, se proslavila především v oblasti dokumentu. Ve svých projektech se zaměřovala především na osudy lidí žijících na periferii společnosti. O jejím odchodu na Twitteru informovala Česká televize.

Svojí tvorbou hodně přispěla do České televize jako filmařka ve spolupráci se společností Febio, kde natočila řadu dokumentů z cyklů GEN, GENUS, Jak se žije a Zpověď. Později převzala zodpovědnost za aktuální publicistiku na kanálech ČT1 a ČT2. Její dokumentární filmy si získaly uznání nejen v Česku, ale i za hranicemi, Jde o ceny Rotterdam Market of Educational Programmes (1997) - Cena FILMNET, Academia Film Olomouc (1997) - Velká cena, a ocenění od studentů a mnoho dalších.

Zemřela dokumentaristka a producentka Andrea Majstorovičová. Bylo jí 57 let. Oceňovaná osobnost českého dokumentu původem z Chorvatska v České televizi mimo jiné vedla aktuální publicistiku. pic.twitter.com/Yi6evpoCDw

— ČT24 (@CT24zive) July 25, 2023

Její odchod zasáhl samotnou Dagmar Havlovou, která na Instagramu na významnou dokumentaristku zavzpomínala. „Andrea zasáhla mé srdce šípem smutku. Statečná, dobrá, vřelá a neohrožená, leť si tam, kde Ti bude dobře. V mé duši máš své stálé místo, milá  Andrea Majstorovič," vzkázala Dagmar Havlová. 

Témata: Andrea Majstorovičová (dokumentaristka)