Česko je opět bez ptačí chřipky. Poslední ohnisko se vyskytlo v květnu

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. července 2023 19:15

Česko je oficiálně opět zemí bez ptačí chřipky. Uvedla to Státní veterinární správa, která se odvolává na Světovou organizaci pro zdraví zvířat (WOAH). Poslední ohnisko zaznamenali veterináři v polovině května ve středních Čechách.

Správa uvedla, že po úspěšné eradikaci nemoci na území České republiky se podařilo od mezinárodní instituce získat zpět status země prosté vysoce patogenní ptačí chřipky. Úřad byl v úterý 18. července informován, že článek o znovuzískání prostého nákazového statusu byl publikován na stránkách WOAH.

"Zveřejněním článku na webových stránkách WOAH je tato informace přístupná všem třetím zemím, což je nesmírně důležitý krok pro uvolnění obchodování s drůbeží a drůbežími produkty s třetími zeměmi, které v souvislosti s výskytem HPAI na našem území omezily dovoz drůbeže a drůbežích produktů z ČR," uvedla Státní veterinární správa.

V Česku letos bylo podle dostupných údajů zaznamenáno přes dvacet ohnisek ptačí chřipky. Poslední nález připadá na 12. května, kdy byla nemoc zaznamenána v malochovu ve středočeském Kladně. Veterináři tehdy ani nezřizovali ochranné pásmo.

Témata: ptačí chřipka Ptactvo