Ve Stříbrném jezeře v Opavě se topili dva lidé ve dvou dnech. Jeden nepřežil

Hasiči zasahují na Stříbrném jezeře v Opavě. (18.7.2023)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

20. července 2023 9:23

Podruhé ve dvou dnech zasahovaly ve středu záchranné složky na Stříbrném jezeře na okraji Opavy kvůli tonutí člověka. Zatímco v úterý konstatoval lékař smrt dospělého muže, ve středu se tonoucího nezletilého chlapce podařilo zachránit.

Ve středu obdrželi záchranáři informaci o události před tři čtvrtě na čtyři. První zdravotníci dorazili na místo během čtyř minut. "Tentokrát byl tonoucím patnáctiletý chlapec, který se rozhodl plavat na molo uprostřed vodní plochy, avšak došly mu síly a začal klesat pod hladinu," uvedl mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl.

Nezletilému dokázali pomoci už okolní plavci, když jej vytáhli z vody na břeh. Chlapec byl krátce v bezvědomí, se záchranáři už komunikoval. "Zasahující lékařka zajistila prvotní vyšetření, podala kyslík a potřebné léky. Poté záchranáři transportovali pacienta na dětskou jednotku intenzivní péče opavské Slezské nemocnice," dodal mluvčí.

O den dříve vyjížděly záchranné složky na místo hodinu před polednem. Pod hladinou jezera totiž zmizel muž. Na místě zasahovali hasiči z Opavy, policisté, záchranáři a také Letecká záchranná služba.

"Hasiči na člunu, ve spolupráci s vrtulníkem LZS, který po muži pátral ze vzduchu, nalezli a vytáhli muže na břeh. Následně, společně se Zdravotnickou záchrannou službou, zahájili resuscitaci. Bohužel, přes veškerou odbornou pomoc se muže nepodařilo oživit a lékař konstatoval smrt," sdělili hasiči na webu.

Témata: Záchranná služba s Hasiči