ÚOHS udělil společnosti Tescoma pokutu 64 milionů korun

Tescoma

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. července 2023 16:32

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti Tescoma pokutu ve výši 63 952 000 korun za mnohaleté porušování českých i unijních pravidel hospodářské soutěže. Pokuta byla podle úřadu společnosti významně snížena za spolupráci a za narovnání.

Podle zjištění úřadů Tescoma v období od 3. 12. 2015 do 15. 6. 2021 určovala svým odběratelům tzv. minimální maloobchodní ceny, za které prodávali jeho zboží koncovým spotřebitelům. Odběratelé tedy nemohli zboží prodávat levněji, než určila společnost, uvedl úřad v tiskové zprávě.

Zahájení a trvání obchodní spolupráce s odběrateli podmiňovala Tescoma podle úřadu právě dodržováním minimálních maloobchodních cen. Prováděla údajně také kontroly dodržování tohoto požadavku a vyzývala odběratele k navýšení cen na stanovenou úroveň.

"Distributoři či dodavatelé mají možnost stanovit svým odběratelům/prodejcům doporučené maloobchodní ceny. Nesmí se však jednat o stanovení pevné nebo minimální ceny, protože poté dochází k omezení konkurence mezi maloobchodními prodejci, kteří nemohou o zákazníka soutěžit prostřednictvím ceny," uvedl úřad.

Ten následně rozhodl, že Tescoma uzavírala a plnila se svými odběrateli zakázané dohody o přímém určení cen pro další prodej, jejichž cílem bylo narušení hospodářské soutěže a k jejímuž narušení došlo na trhu skleněných, keramických, stolních a kuchyňských potřeb pro domácnost, přičemž tyto dohody byly způsobilé ovlivnit obchod mezi členskými státy Evropské unie.

"Vzhledem k dlouhodobosti protisoutěžního jednání mohla být uložená pokuta výrazně vyšší. Úřad však zohlednil nadstandardní spolupráci ze strany účastníka řízení, zavedení účinného soutěžního compliance programu a splnění podmínek pro narovnání, za což pokutu zásadním způsobem snížil," píše úřad.

Témata: Tescoma