Valorizace důchodů: V lednu 2024 budou penze o tisíce korun vyšší než před pěti lety

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. července 2023 13:53 | Aktualizováno: 19. července 2023 20:42

Důchodcům v tomto týdnu naznačil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), o kolik si polepší díky pravidelné lednové valorizaci na začátku příštího roku. Jaké je ale srovnání oproti situaci před několika lety?

Ministerstvo v pondělí uvedlo, že na základě zveřejněné míry inflace za únor až červen letošního roku má k dispozici první odhad toho, jak od ledna porostou důchody. Bude to přibližně o 400 korun.

"Je třeba znovu připomenout, že už nyní jsou důchody nejvyšší v historii. Po červnové valorizaci přesáhl průměrný starobní důchod 20 200 korun měsíčně, v lednu by to tedy mohlo být 20 700 korun. To znamená růst za 5 let o 7 200 Kč," zdůraznil Jurečka.

Hájil také vládu, která čelí kritice ostatních stran. "Není pravda, co neustále omílá opozice, že okrádáme důchodce. Ne, důchody neustále rostou a růst budou," poznamenal.

"Nikde v okolních zemích za posledních několik let nerostly důchody tak razantně, jako u nás. Před deseti lety činil důchod polovinu toho, co dnes. Celkově za naší vlády důchody narostly zhruba o třetinu. Nesmíme zapomenout také na výchovné, kterým jsme důchody zvýšili o pětistovku za každé vychované dítě," dodal ministr. 

Témata: důchody Marian Jurečka (KDU-ČSL)