Oprav dům po babičce: Stát spustí dotace na energeticky úsporné rekonstrukce

Ministerstvo životního prostředí

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

17. července 2023 13:53

Ministerstvo životního prostředí spustí v září dotační titul Oprav dům po babičce určený českým domácnostem. Cílem je navýšit tempo renovací energeticky nevyhovujících rodinných domů a napomoci obnově stávajícího bytového fondu. Úspěšní žadatelé zároveň získají od ledna 2024 možnost čerpat od stavebních spořitelen zvýhodněný úvěr. Připraveno je celkem 55 miliard korun z unijních fondů.

Ministr Petr Hladík (KDU-ČSL) dnes s odkazem na údaje ČSÚ uvedl, že v Česku jsou statisíce neobydlených domů, které by mohly dál sloužit původnímu účelu. "Chceme využít stávající zástavbu a zabránit tomu, aby se obce rozšiřovaly do volné krajiny a aby se kvůli bytovým potřebám zabírala další a další zemědělská půda," podotkl.

Dotační program „Oprav dům po babičce“ bude určen všem žadatelům, vlastníkům rodinného či rekreačního domu, kteří splní podmínky optimálního zateplení na stávající budově, nebo postaví dům splňující požadované parametry na místě odstraněného původního domu. Cílem je urychlit tempo renovací starších domů, zpřístupnit finanční prostředky na vstupní investici a též ulehčit mladým domácnostem cestu k úspornému bydlení.

Podle Hladíkova spolustraníka Mariana Jurečky má program podpořit mladé rodiny, proto bude rodinným bonusem ve výši 50 tisíc korun zvýhodněno každé nezaopatřené dítě žadatele. "Rodiny navíc budou moci požádat o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti o podporu, přičemž posledním rokem možného dodatečného čerpání bonusu je rok 2030," uvedl ministr práce a sociálních věcí.

Finanční prostředky z programu bude možné čerpat předem. Od příštího roku bude také možné čerpat zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen. "Úrok se bude pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty, záležet bude na aktuálním úrokovém prostředí a nastavení jednotlivých stavebních spořitelen," konstatoval Hladík.

"Nejčastější překážkou renovací starších domů bývá nedostatek vlastních zdrojů na pokrytí rozdílu mezi dotací a celkovými náklady, včetně předfinancování. Dotace poskytnutá zálohově zároveň sníží potřebu na výši úvěru, a tím se stane zvýhodněný úvěr dostupnější pro více domácností," dodal ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Žadatelé mohou dostat i více než milion korun na optimální zateplení a další úsporná opatření, například na výměnu zdroje tepla, fotovoltaiku, ohřev vody či dobíjecí stanici pro elektromobil. "Pokračovat bude také podpora strukturálně postižených krajů a rozšíří se i na další obce s rozšířenou působností ve vybraných regionech a na území bývalých vojenských újezdů. Žadatelům z těchto oblastí navýšíme celkovou dotaci o dalších 10 procent," dodal Hladík.

Témata: Ministerstvo životního prostředí dotace domy Petr Hladík