Jetětice zasáhl lesní požár, hasiči budou hasit pomáhají i vrtulníky

Požár

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. července 2023 10:38

Požár u Jetětic na Písecku zasáhl zhruba 40 hektarů lesa, hasiči nyní dohašují ložiska. Požár se nešíří, v řádu dnů ho hasiči zlikvidují. Při zásahu se zranilo pět hasičů, nikdo z nich ale není v nemocnici. Hasit pomáhají tři vrtulníky. Příčina požáru ani výše škody zatím není známá.

Při zásahu pomohl dnes i ranní déšť, řekl novinářům na místě požáru ředitel jihočeských hasičů Martin Sviták. Požár likviduje kolem 200 hasičů. Požár vypukl v sobotu, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Vyžádali si i letecké hašení a výpomoc hasičů Středočeského kraje. Je to nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců.

 "Jednotky třetího stupně požárního poplachu byly povolány k požáru pole u obce Jetětice. Požár byl původně ohlášen jako požár trávy a možná pole. Postupně hasiči průzkumem zjistili, že hoří les, a to v kombinaci paseky a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu. Požár se suchým porostem a také větrem rychle šířil. V současné době je plocha zasažená požárem více než 30 hektarů. V zasažené oblasti nejsou žádné domy, chaty, stavení, ani například dětské tábory apod. Není ohroženo obyvatelstvo.," uvedli v sobotu hasiči.

Plocha požáru je v současné době zhruba kolem 40 hektarů. "Celou noc jsme ji udrželi v prostoru, kde jsme skončili na noc, ráno jsme začali na stejné ploše. V současné době neprobíhá nikde plošné plamenné hoření, jednotky přecházejí do fáze dohašování ložisek požáru a věříme, že i za pomoci letecké techniky se v to nějakém rozumném čase podaří zvládnout. Netroufl bych si říct, že je požár pod kontrolou, v noci bylo ohnisek víc, ale ta se podařilo lokalizovat. V současné době na těch ohniscích pracujeme dál, ale plamenné hoření už neprobíhá jako probíhalo večer a do půlnoci," řekl Sviták.

Témata: Požáry Jihočeský kraj