Zemřel Milan Kundera (†94): Babiš vzpomíná na osobní setkání, ozvali se i další politici

Milan Kundera

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. července 2023 14:50

Českem dnes otřásla smutná zpráva o úmrtí spisovatele Milana Kundery. Vrcholní politici se na sociálních sítích vyjádřili k odchodu světově uznávaného spisovatele. Andrej Babiš připomněl, že se s Kunderou osobně setkal.

Premiér Petr Fiala (ODS) vyjádřil upřímnou soustrast spisovatelově manželce Věře. Kundera podle něj dokázal oslovit celé generace čtenářů napříč všemi kontinenty a dosáhl světové proslulosti. "Úzce byl spjat s Brnem, i když ze své země musel z politických důvodů odejít. Zůstává po něm nejen pozoruhodné beletristické, ale i významné esejistické dílo," napsal na twitteru.

Expremiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že je mu úmrtí prozaika líto. Připomněl osobní setkání v Kunderově bytě v Paříži v listopadu 2018. "Poznal jsem tam skvělého člověka, který svým dílem proslavil Českou republiku jako nikdo jiný. Jsem rád, že tenkrát souhlasil se znovuudělením českého občanství, a to i přesto, že mu řada lidí celé roky házela klacky pod nohy," podotkl.

S lítostí přijal smutnou zprávu také prezident Petr Pavel. "Byl to spisovatel světového formátu, který ovlivnil celé generace doma i v zahraničí. Svým životním osudem symbolizoval pohnutou historii naší země ve 20. století. Kunderův odkaz bude dál žít v jeho dílech," poznamenal.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil Kunderu za autora svého dospívání. "Směšné lásky, Žert, Nesmrtelnost… tituly, které jsem přečetl za jednu noc a opakovaně se k ním vracel. Život Milana Kundery odráží složité 20. století. Jeho literární kvality a světovost díla jsou ovšem nezpochybnitelné. A budou žít dál," napsal vicepremiér.

Ministerstvo kultury pak připomnělo, že brněnský rodák byl opakovaně zmiňován jako kandidát na Nobelovu cenu.

Témata: Milan Kundera Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš Petr Pavel Vít Rakušan (STAN)