Ceny potravin v Česku a ve světě: Jaký je trend?

Nákupy potravin, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

9. července 2023 21:55

Ceny potravin ve světě během června opět klesly a jsou nejnižší od dubna 2021. Vyplývá to z aktuální zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Za pokles může hlavně vývoj cen cukru, rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků.

Souhrnný index v červnu klesl oproti květnu o 1,7 bodu na 122,3 bodu. Nyní se tak nachází 23,4 procenta pod rekordní hodnotou. I v Česku klesly v uplynulém měsíci ceny některých sledovaných výrobků, vyplývá to z pravidelného šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

O více než jedenáct korun klesla oproti předchozímu kalendářnímu měsíci průměrná cena kilogramu eidamu. Stejné množství másla zlevnilo o sedm korun. Lehce naopak podražilo mléko, jogurty nebo cukr.

Podle dat FAO se index cen rostlinných olejů snížil o 2,4 procenta a je na nejnižší úrovni od listopadu 2020. Ceny obilovin se především díky kukuřici, ječmenu, pšenici a rýži snížily o 2,1 procenta.

Cukr zlevnil oproti květnu o více než 3 procenta, ačkoliv po dobu čtyřech předchozích měsíců zdražoval. Za změnu může sklizeň cukrové třtiny v Brazílii a nižší poptávka po dovozu. Index cen mléčných výrobků oproti květnu poklesl o 0,8 %, maso zůstalo na svém.

Témata: ceny potravin Potraviny