Důchody 2023: Dnešní výplatní termín se posunul. Není to letos naposledy

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

6. července 2023 16:40

Svátky během roku posouvají výplatní termíny důchodů, aktuálně je v plném proudu druhý ze dvou po sobě jdoucích červencových svátků, tedy Den upálení mistra Jana Husa. Penzisté se dnes peněz nedočkají, už je totiž obdrželi. Letos se pak termíny budou měnit ještě čtyřikrát.

Výplatními termíny jsou tradičně sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci, poživatelé penzí obdrželi peníze s dvoudenním předstihem již v úterý 4. července. Všechny ostatní termíny v sedmém kalendářním měsíci zůstávají beze změny.

Česko čekají další svátky na podzim, ovšem v září na Den české státnosti ani v říjnu na Den vzniku samostatného československého státu se nic posouvat nebude. V obou případech jde totiž až o osmadvacátý den v měsíci.

Podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) se budou termíny posouvat až kvůli Dni boje za svobodu a demokracii. Důchody s výplatním termínem 16. listopadu budou vyplaceny o den dříve, ty s termínem 18. listopadu pak s dvoudenním předstihem.

Změny v důchodovém kalendáři způsobí i Vánoce. Penzisté dostanou peníze 21., respektive 22. prosince. Jeden z termínů by jinak připadal na Štědrý den.

Témata: důchody důchodci