Otevírací doba o svátcích: Ve kterých dnech je zavřeno?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

6. července 2023 8:55

Česko dnes zažívá druhý ze svou po sobě jdoucích červencových svátků, na které se ale nevztahují žádná omezení prodeje. Na podzim tomu bude jinak. Kdy musí prodejny zůstat ze zákona zavřené?

Dnes, tedy ve středu 5. července, je Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Zítra na něj naváže Den upálení mistra Jana Husa. Obchody v těchto dnech fungují v naprosté většině případů podle běžné otevírací doby.

Zákon o prodejní době v maloobchodě nabyl účinnosti 1. října 2016. Jeho hlavním záměrem bylo upravit prodejní dobu v maloobchodě tak, aby byl v prodejnách nad 200 metrů čtverečních stanoven zákaz prodeje ve vyjmenované svátky a omezena prodejní doba na Štědrý den, uvádí Česká obchodní inspekce (ČOI).

Zákaz prodeje platí na Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok (1. ledna), Velikonoční pondělí, Den vítězství (8. května) či oba svátky vánoční (25. a 26. prosinec). Na Štědrý den pak nakoupíte jen do pravého poledne.

Zavřeno bude také během dvou následujících svátků, které přijdou na řadu podzim. Konkrétně jde o Den české státnosti (28. září) a Den vzniku samostatného československého státu (28. října).

Témata: Obchody