Biskup Martin David. Papež vybral nového muže do čela ostravsko-opavské diecéze

Papež František

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

5. července 2023 12:05

Martin David se stane v pořadí druhým sídelním biskupem ostravsko-opavské diecéze, která o tom informovala na webu. Za nástupce Františka Václava Lobkowicze ho vybral papež František, zprávu přijel do Ostravy oznámit apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo.

Oznámení přišlo v úterý po polední modlitbě v kostele sv. Václava v Moravské Ostravě. "Rád bych poděkoval především Svatému otci Františkovi za důvěru, se kterou mi svěřuje úkol být pastýřem ostravsko-opavské diecéze. Přijímám toto poslání s vědomím všech svých limitů a nedokonalostí," uvedl David.

Nový biskup následně položil květiny ke hrobu svého předchůdce. "Ušli jsme kus cesty, možná jsme v posledních letech zvolnili a chvilku stáli na místě. Teď je potřeba jít dále," zhodnotil situaci v diecézi, která vznikla v roce 1996 a zahrnuje území Moravskoslezského kraje a okresu Jeseník.

Až do své smrti v únoru loňského roku byl jejím sídelním biskupem František Václav Lobkowicz, jehož do funkce jmenoval papež Jan Pavel II. Už v červnu 2020 se ale David ujal za Lobkowicze kvůli jeho zdravotním problémům vedení biskupství, když se stal apoštolským administrátorem diecéze.

Témata: Církev Vatikán Papež František