Macocha přitahuje sebevrahy. Smrt matky s dětmi ale místními nebývale otřásla

Propast Macocha

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. července 2023 11:11

Českem v pátek otřásla sebevražda ženy, která i se dvěma dětmi skočila do Macochy. Nikdo nepřežil. Známou propast v Moravském krasu vyhledávají sebevrahové stále častěji, případ z minulého týdne ale považují místní za mimořádně tragickou událost.

Na smutnou událost v pátek odpoledne upozornil server novinky.cz. "Policie totožnost obětí zná, okolnosti tragédie vyšetřujeme," sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb. Web iDnes.cz následně uvedl, že oběťmi jsou asi třicetiletá žena a její dvě děti ve věku dva a čtyři roky. Podle deníku Blesk skočila matka z volně přístupného Horního můstku.

Jak informovala televize CNN Prima News, tragédii se snažil zabránit číšník z blízké restaurace, který se na ženu obrátil se zoufalou výzvou. "Paní, nedělejte to!" zakřičel krátce předtím, než se žena rozhodla skoncovat se životem.

Propast v posledních letech sebevrahy přitahuje, prakticky každý rok jich je několik. Smrt dětí ale místními otřásla. "V Moravském krasu jsem zaměstnán 25 let a takovouhle strašně tragickou událost, bohužel, si nepamatuje nikdo z nás," řekl zmíněné stanici strojník místní lanové dráhy.

Macocha je více než 138,5 metru hluboká a je největší propastí svého druhu v Česku i ve střední Evropě. Na okraji jsou dva vyhlídkové můstky. První je umístěn v nejvyšším bodě, z druhého je velmi dobře vidět na dno.

Propast dostala jméno podle pověsti ze 17. století a vznikla zřícením stropu velké jeskyně, proto její dno částečně pokrývá suť. Dnem propasti protéká říčka Punkva, která napájí dvě jezírka. Horní je hluboké přibližně 13 metrů a je vidět shora, dolní je ukryto mezi skalami, takže není shora vidět. Jeho hloubka přesahuje 49 metrů.

Témata: Macocha sebevražda Policie ČR