Požár u Konecchlumí: Hořel les, zasahoval vrtulník. Hasiči vyšetřují příčinu

Hasiči zasahují u lesního požáru na Jičínsku. (24.6.2023)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. června 2023 9:33

Hasiči z Královéhradeckého kraje dohasili lesní požár u Konecchlumí na Jičínsku. V sobotu kvůli němu byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Se zásahem pomáhal policejní vrtulník vybavený tzv. bambivakem.

Hořelo mezi obcemi Konecchlumí a Mlázovice v hůře přístupném terénu, oheň se rychle šířil na vzrostlé stromy. Hasiči rozdělili místo na dva úseky, přičemž vrtulník shazoval vodu na střed plochy požáru, zatímco jednotky se jej snažily dostat pod kontrolu. Zřízena byla dvě čerpací stanoviště.

Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu v 19:10. Hasiči pokračovali v dohašovacích pracech, ve večerních hodinách se síly a prostředky postupně redukovaly. Přes noc na místě hlídkovaly dobrovolné jednotky z Mlázovic a Ostroměře.

"Vyšetřovatelé příčin požárů stanovili škodu asi na 200 tisíc Kč, uchráněné hodnoty jsou asi 5 milionů Kč. Rozsah zasaženého území je 250x60 metrů. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje. V ranních hodinách bylo požářiště předáno majiteli," uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

K nejhoršímu lesnímu požáru v historii České republiky došlo minulý rok v létě v oblasti Národního parku České Švýcarsko v Ústeckém kraji. Policie před měsícem oznámila objasnění případu, zadrženému hrozí v případě prokázání viny až 15 let za mřížemi.

Témata: Požáry Hasiči