Ignis Brunensis 2023: Vítězové ohňostrojové přehlídky jsou z Francie

Arnaud Fouriau (Pok Lux Factory) na vyhlášení IGNIS BRUNENSIS Winner of Winners na brněnské Nové radnici.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. června 2023 14:10

Vítězové třech předchozích ročníků se střetli v letošním mezinárodním ohňostrojovém klání Ignis Brunensis ve snaze získat titul Vítěze vítězů. Porota udělovala celkem tři ocenění: za nejlepší výběr hudby, nejlepší scénografii a hlavní cenu 26. ročníku soutěže.

Cenu ČRo Hudba mezi ohni za nejlepší hudební doprovod si odnesla francouzská skupina POK 2.0 Lux Factory se svou ohnivou show nazvanou "Ohnivý polibek vodě". Tým pod vedením designéra Arnauda Fouriaua se rozhodl použít cover verzi skladby "Dance of the Knights" z Prokofjevovy Romeo a Julie, stejně jako tematické písně o ohni a vodě.

Cenu ČT Scéna mezi ohni za nejlepší scénografii získal norský tým North Star Fireworks s jejich show "Severský Noir", která byla inspirována severskými kriminálními thrillerovými příběhy.

Hlavním vítězem roku 2023 a současně Vítězem vítězů se stala francouzská skupina POK 2.0 Lux Factory s jejich show "Ohnivý polibek vodě". Porotci hodnotili celkový umělecký dojem, synchronizaci efektů s hudbou a výtvarnou koncepci.

"Letošní ročník byl pro porotu velmi náročný. Vítěze vítězů ukazuje skutečnost, že v ohňostrojích byly minimální rozdíly mezi prvním a posledním místem. Rozdíl v bodovém hodnocení mezi prvním a druhým místem je nejmenší, jaký jsme kdy viděli," uvedl Ondřej Morávek z produkčního týmu Ignis Brunensis.

Porota se skládala z 18 osobností z uměleckého světa, včetně fotografů, kameramanů, hudebníků a divadelníků. Vítěze vítězů vybírali odborníci z mezinárodních týmů ohňostrojů z Francie, Norska a Švédska. Diváci měli možnost hodnotit všechny pět ohňostrojů, včetně úvodní show "V dobré náladě k 95. narozeninám brněnského výstaviště" a přehradního ohňostroje "Hra s ohněm" v režii Flash Barrandov SFX.

Témata: ignis brunensis