Rekordní tatranka vzniká v Česku: Jaké má parametry?

Tatranka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. června 2023 10:22

V továrně v severočeských Lovosicích finišují s přípravou obří tatranky, která se má zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Stát by se tak mělo o nadcházejícím víkendu. Jaké jsou parametry oplatky, která zaujme místo v historii?

O pokusu o upečení tatranky rekordních rozměrů informovala na svém oficiálním webu českých rekordů Agentura Dobrý den s tím, že za ním stojí lovosická provozovna společnosti Mondelez. Oplatka má být představena veřejnosti v sobotu na Bezva Festu v Litoměřicích.

Podle informací Deníku má výsledný produkt vážit 13 kilogramů. Na výrobu tatranky padne 3,5 kilogramu mouky, téměř tři kilogramy rostlinného tuku, přes dva a půl kilogramu cukru, 800 gramů čokoládové polevy a 300 gramů kakaa. Megatatranka má dokonce dostat padnoucí obal v odpovídající velikosti.

Jednou z hlavních postav potenciálního rekordního zápisu je dvaasedmdesátiletá Marie Horáková, která se svými zkušenostmi dohlíží na výrobu. Do továrny poprvé nastoupila jako brigádnice už v druhé polovině 60. let minulého století.

Tatranky jsou tradiční tuzemské šestivrstvé oplatky s náplní a čokoládovou polevou po obvodu. Poprvé byly vyrobeny v roce 1945. Loni se jich podle Deníku prodalo v Česku a na Slovensku téměř 39 milionů kusů.

Témata: sladkosti Opavia Rekordy