Odbory plánují protesty do prázdnin. Kdy a kde se bude demonstrovat proti vládě?

Josef Středula

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

19. června 2023 21:10

Českomoravská konfederace odborových svazů chystá ještě do letních prázdnin čtyři protestní akce proti vládnímu úspornému balíčku. Pokud by odboráři nedosáhli svého, plánují další demonstrace v září. Novinářům to po pondělním jednání řekl odborový předák Josef Středula.

Odboráři podle Středuly chtějí, aby prezident Petr Pavel moderoval debatu o konsolidačním balíčku mezi nimi, vládou a zaměstnavateli. Jednou ze čtyř akcí bude již dříve oznámené shromáždění v Ostravě, které se má na náměstí Jiřího z Poděbrad uskutečnit v úterý 27. června od 15 hodin.

Konání protestu v moravskoslezské metropoli oznámil minulý týden OS KOVO. "Demonstrace je naší odpovědí na asociální a podle nás nesmyslné kroky vlády premiéra Petra Fialy. Důvodem tohoto kroku je soustavné narušování sociálního smíru ze strany vlády jako celku i jednotlivých ministrů," uvedl předák Roman Ďurčo.

Podle Ďurča bylo odborářům sděleno, že v úsporném balíčku se nic měnit nebude. "Vláda zneužívá faktu, že má ve sněmovně 108 hlasů a prosadí si, co bude chtít. Nezaznamenali jsme z její strany ani snahu o vážné jednání s partnery a vnímání jejich argumentů. Vnímáme to jako neskutečnou aroganci vlády," dodal zástupce odborářů.

Středula dnes prozradil, že první protest proběhne zítra ve Strakonicích, kde se od 18 hodin uskuteční pochod. Ve stejný den jako ostravská demonstrace proběhne od 16 hodin další pochod ve Zlíně. V Praze se pak ve čtvrtek 29. června sejdou odboráři ze svazů veřejného sektoru.

Podle ministerstva financí se úsporná opatření nejvíce dotknou národních dotačních titulů, státních provozních výdajů a platů ve veřejné sféře. Příjmy se mají zvýšit prostřednictvím růstu spotřebních daní z tabáku, lihových výrobků či hazardu, zrušením daňových výjimek, zavedením nemocenského pojištění či zvýšením daně z příjmů právnických osob na 21 procent.

Českomoravská konfederace odborových svazů je největší odborovou centrálou v Česku. Sdružuje 31 odborových svazů a jejím posláním je ochrana mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců. Jako jeden ze sociálních partnerů se aktivně účastní tripartitních jednání s vládou a zaměstnavateli.

Témata: Odbory Josef Středula