Ze ZOO Děčín utekly opice, mohou být nebezpečné

Makak chocholatý

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. června 2023 15:56

Tři makakové chocholatí utekli ze zoologické zahrady v Děčíně. Zaměstnanci zoo již zachytili dvě ze sedmi zvířat, zatímco asi tři opice se dostaly mimo areál. Kvůli této situaci byla zoo dočasně uzavřena, informovala mluvčí instituce Alena Houšková. Pokud by někdo z lidí zahlédl tato zvířata, nedoporučuje se pokoušet se o jejich odchyt. Houšková zdůraznila, že tyto opice jsou nebezpečné, zvláště když jsou ve stresu.

Lidé se mají s informacemi o místu pohybu těchto opic obracet na odborníky, kteří jsou k dostižení na telefonních číslech 603 249 680 nebo 605 866 686.

Zoo oznámila na svých sociálních sítích, že v pondělí večer došlo k úniku celé tlupy makaků chocholatých z důvodu poškození elektrického ohradníku nezvaným návštěvníkem. Místní policie na svém Facebooku potvrdila zadržení tohoto nezvaného návštěvníka. Situace v zoo je momentálně neklidná, protože některé opice jsou stále mimo areál, uvedla Hloušková.

Uniklá zvířata ze zoologické zahrady se momentálně pohybují v blízkosti areálu na Pastýřské stěně. Mluvčí policie informovala, že existuje možnost, že tyto opice se vrátí do areálu samy. Z tohoto důvodu je zoo uzavřená, aby návštěvníci nepřekáželi případnému návratu zvířat.

Strážníci vypátrali podezřelého muže u nedaleké restaurace na Pastýřské stěně. Na člověka u objektu upozornil policista v civilu. Policie následně zadržela dvaačtyřicetiletého muže, kterého umístila do policejní cely. Test na přítomnost drog v těle u něj vyšel s pozitivním výsledkem na THC. "Děčínští policisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a prověřují veškeré další okolnosti případu, včetně výše škody a zjištění motivu, který vedl muže k vypuštění opic z výběhu," uvedla děčínská policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Témata: Opice Zoo Děčín