Velký exotický pták se potuloval na Olomoucku: Co se s ním stalo?

Nandu pampový, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

2. června 2023 12:55

Volně se pohybující nandu pampový, který mohl představovat jisté nebezpečí pro občany na Olomoucku, byl odchycen. Ptáka ve čtvrtek večer odchytili odborníci z olomoucké zoologické zahrady. Ke zvířeti se od středy nikdo nehlásil.

Ve středu odpoledne se na sociálních sítích objevila informace, že v Chomoutově, olomoucké městské části o zhruba tisícovce obyvatel, se volně pohybuje pštros. Majitel ptáka byl zároveň vyzván, aby kontaktoval policii.

OLOMOUCKÝ KRAJ - Nedaleko Olomouce se pohybuje pštros Nandu pampový. Žádáme majitele, aby se přihlásil na linku 158. Zdroj videa:

— Policie ČR (@PolicieCZ)

Policie ve čtvrtek na případ sama upozornila, když upřesnila, že jde o nandua pampového. "Žádáme majitele, aby se přihlásil na linku 158," napsali strážci zákona z Olomouckého kraje na twitteru, kde bylo zároveň zveřejněno video. Olomoucká ZOO na pátek svolala tiskovou konferenci, kde oznámila odchycení.

Nandu pampový je pták z řádu Nanduů žijící na pampách a v polopouštních oblastech Jižní Ameriky. Létat nemůže, při běhu však vyvine rychlost až 60 kilometrů za hodinu. Dožívá se až 15 let. V některých oblastech přirozeného výskytu je ohrožen rozšiřováním zemědělsky obdělávané půdy.

Témata: Ptactvo Policie ČR Olomoucký kraj