Válka NATO s Ruskem? Řehka řekl, zdali je možná. Popsal i možnou roli Česka

Armáda České Republiky

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

29. května 2023 11:47 | Aktualizováno: 29. května 2023 12:28

Náčelník generálního štábu Karel Řehka na pondělní konferenci v Poslanecké sněmovně prohlásil, že válka mezi NATO a Ruskem je možná. Česko by podle zástupce armády bylo od první chvíle jejím účastníkem.

Scénář války mezi aliancí a Ruskem označil Řehka za nejhorší možný. Armáda se podle náčelníka generálního štábu připravuje na konflikt vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem. "Rusko je dnes na trajektorii konfliktu s aliancí," poznamenal.

Velká část bojových sil by v případě války odjela bojovat v souladu s aliančními plány, prohlásil nejvyšší činitel armády. Úkoly by se podle jeho slov plnily také u nás, protože Česko má v takovém případě sloužit jako tranzitní koridor do Polska a Pobaltí i k Černému moři. "Úkol je to naprosto zásadní," konstatoval Řehka.

Zdůraznil také, že je nutné, aby stát byl odolný a odbourával závislosti týkající se například surovin. Ukazují to podle náčelníka zkušenosti z probíhající války na Ukrajině.

Na konferenci vystoupil také náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík, který označil bezpečnostní situaci v Česku za dlouhodobě stabilní. Rizika související s příchodem uprchlíků z Ukrajiny jsou podle něj nízká.

Témata: Armáda České Republiky NATO Rusko