Rodičovský příspěvek se zvýší. Jurečka naznačil řekl, jak moc

Marian Jurečka

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

28. května 2023 14:20

Koaliční strany se shodly na zvýšení rodičovského příspěvku od příštího roku, uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu Partie na stanici CNN Prima News. Nově by měl být vyšší o 50 tisíc korun a dosáhnout tak celkové částky 300 tisíc korun.

Podle Jurečky se stále řeší detaily a probíhá diskuze na odborné a technické úrovni. Vláda zatím nemá jasno, zda dostanou přidáno i rodiče, kteří už příspěvek pobírají. "Dneska nemohu říct, že ho dostanou všichni. Tedy například i ti, kteří jej už vyčerpali. Zdůrazňuji ale, že že rodičovský příspěvek není jedinou podporou rodičů. Existují také daňové výjimky," řekl ministr.

Opoziční poslanec Aleš Juchelka (ANO) v pořadu řekl, že zvýšení příspěvku musí přijít co nejdříve, protože rodinám klesají příjmy. Připomněl, že jeho hnutí předkládalo návrh na zvýšení na 400 tisíc korun, který počítá i s valorizací. "Stačí tedy vzít tento tisk a domluvit se na nějakém pozměňovacím návrhu," poznamenal.

Rodičovský příspěvek se naposledy zvýšil o 80 tisíc korun v roce 2020. Lidé mohou měsíčně čerpat částku ve výši 70 procent výdělku. Sami si přitom určují, jak rychle chtějí 250 tisíc korun vybrat.

Témata: Marian Jurečka (KDU-ČSL) rodičovský příspěvek