Ničivý požár Českého Švýcarska: Muži hrozí 15 let, zřejmě založil i další požáry

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

26. května 2023 13:07

Policie tvrdí, že objasnila případ nejrozsáhlejšího požáru v historii České republiky, který loni zachvátil Národní park České Švýcarsko. Zadržený muž má podle výsledků vyšetřování na svědomí řadu dalších požárů na severu Čech během uplynulých měsíců.

Soud v pátek rozhodl o vzetí obviněného šestatřicetiletého muže do vazby, informoval mluvčí policie Kamil Marek na webu. Stíhání je vedeno pro podezření ze spáchání trestných činů obecné ohrožení a poškození cizí věci. Zadrženému hrozí v případě prokázání viny až 15 let za mřížemi.

Policie na případu pracovala mnoho měsíců, než zadržela muže, který podle dosavadních zjištění mohl v loňském roce založit požár v Národním parku České Švýcarsko. Podle strážců zákona je ale zřejmě zodpovědný i za další požáry, přičemž způsobené škody byly prozatím vyčísleny na 270 milionů korun.

"Letos v dubnu měl stejný muž na území okresu Děčín v průběhu jediného týdne znovu založit několik dalších požárů. V jejich důsledku došlo k vyhoření rekreační chaty v obci Krásná Lípa, zahoření a poškození Rozhledny Vlčí hora, ke škodám na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích, a to v katastrálním území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk," uvedl mluvčí Marek.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) České Śvýcarsko Požáry Policie ČR