V Českém Švýcarsku ani ne po roce opět hořelo. Viníci jsou zřejmě dopadeni

V Českém Švýcarsku opět hoří.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. května 2023 15:20 | Aktualizováno: 18. května 2023 19:45

Mezi Pravčickou branou a státní hranicí v Národním parku České Švýcarsko vypukl požár. Zasahovalo u něj 9 hasičských jednotek a na místo letěl vrtulník s hasicím vakem. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

"Třetí stupeň poplachu byl vyhlášen kvůli požáru lesního porostu mezi Pravčickou branou a státní hranicí v Národním parku České Švýcarsko. K požáru vyjelo 9 hasičských jednotek. Byl povolán vrtulník s hasicím vakem. Byla hlášena zasažená plocha 12x100m. Policie provádí součinnost," uvedli hasiči na twitteru.

"U přístupové cestě k Pravčické bráně od Třech pramenů vypukl dnes kolem 14. hodiny požár. Hoří převážně hrabanka a suché dřevo na zemi. Dle aktuálních informací se již podařilo požár lokalizovat, nicméně na místě se pohybují hasiči a hasičská technika. Očekává se i přílet hasičského vrtulníku," uvedla na facebooku správa parku.

Žádá také všechny návštěvníky, aby respektovali pokyny hasičů a pracovníků správy parku v terénu a urychleně opustili zasaženou lokalitu a nesnažili se nyní dostat na přístupovou cestou k Pravčické bráně, která je uzavřena.

Policie následně na svém webu uvedla, že silnice od hotelu Klepáč v Hřensku na Meznou je v obou směrech uzavřená. Zasahuje na ní několik vozidel hasičského záchranného sboru.

"Příčinou požáru byla lidská neopatrnost. Dnešní den se na území národního parku pohybuje větší množství návštěvníků v souvislosti se svátky v sousedním Sasku. Proto správa NP posílila během dnešního dne hlídkovou činnost v terénu, a to i ve spolupráci s Policií ČR. Díky tomu se zřejmě podařilo dopadnout i viníky, kteří se údajně k činu na místě přiznali," napsala správa.

Požár byl následně hasiči lokalizován a jeho likvidace bude vyhlášena nejdříve v pátek. Na místě zůstane přes noc několik jednotek, které budou požářiště hlídat.

Požár v Českém Švýcarsku zaměstnal loni v červenci a srpnu tisíce hasičů. Rozšířil se na více než tisíc hektarů a policie ho vyšetřuje jako obecné ohrožení. Práce na odstraňování následků požáru pokračují odnes.

Následky požáru bude Česko pociťovat řadu let. Například teprve tento týden se turistům otevřela Hřebenovka, sto kilometrů dlouhá trasa, která spojuje atraktivní místa v národním parku. Několik oblíbených turistických cílů je ale stále uzavřeno. Nepřístupná je například Edmundova soutěska a Gabrielina stezka na Pravčickou bránu.

Témata: Požáry České Śvýcarsko Hasiči