Pozor na klíšťata. Až třetina jich přenáší boreliózu a jsou mimořádně aktivní

Ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

18. května 2023 11:01

Až třetina klíšťat je na některých místech v Česku pozitivní na borrelie, bakterie způsobující potenciálně závažné infekční onemocnění. Aktivita nebezpečných roztočů přitom v posledních dnech opět vzrůstá, lidé jsou proto nabádáni k obezřetnosti.

Mimořádnou aktivitu klíšťat očekávají experti v těchto dnech podle mapy zveřejňované Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) především ve středu a na severu Čech. Území s nejvyšším stupněm rizika se o víkendu ještě rozšíří.

V naprosté většině země každopádně platí čtvrtý nebo nejvyšší pátý stupeň. Lidé by neměli váhat s použitím repelentu a prohlídkami těla. Radí se také nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace a pohybovat se výhradně po zpevněných cestách.

ČHMÚ na twitteru uvedl, že v průměru byla klíšťata z lesů po celém území republiky pozitivní na borrelie zhruba v 10 procentech případů. "Nejvyšší pozitivitu, zhruba 30–40%, mají místa v Jihočeském, Olomouckém, Moravskoslezském a Středočeském kraji," napsali zástupci ústavu.

Témata: klíšťata nemoci ČHMÚ