Prodloužený víkend v Česku: Zavřou se obchody a opozdí důchody

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

6. května 2023 13:16

Česko si užívá druhý po sobě jdoucí prodloužený víkend, kdy jsou běžné volné dny nastaveny ještě o sváteční pondělí. Má to však i svá úskalí, která se týkají nemožnosti si v určitém čase nakoupit či zpoždění ve výplatě důchodů.

V pondělí 8. května oslavíme Den vítězství, který je připomínkou konce druhé světové války v Evropě. V roce 1945 totiž toho dne vstoupila v platnost kapitulace německých vojsk.

OBCHODY

V Česku od roku 2016 platí zákon, který upravuje prodejní dobu v maloobchodě o vybraných státních svátcích. Za všech okolností mohou zůstat otevřené pouze obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních.

Na menší prodejny se lidé budou muset spolehnout v pondělí. Den vítězství je totiž jedním ze sedmi svátků, při kterých zůstávají supermarkety u nás působících velkých řetězců uzavřené. Nakoupit však můžete s předstihem o víkendu, kdy až na výjimky platí běžná otevírací doba.

DŮCHODY

Pondělní svátek také ovlivní jeden z výplatních termínů důchodů, běžně jimi totiž jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. Místo pondělí tak budou penze vyplaceny s jednodenním zpožděním až v úterý 9. května. Upozornila na to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

ČSSZ vyplácí důchody bezhotovostním převodem na bankovní účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu jeho bydliště.

Témata: Obchody důchody