"Jděte domů, než bude pozdě." Pavel poslal vzkaz Rusům, už je zpátky v Česku

Petr Pavel píše vzkaz pro ruské vojáky na armádní techniku.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

30. dubna 2023 10:20 | Aktualizováno: 30. dubna 2023 13:39

Český prezident Petr Pavel se po dvou dnech strávených na Ukrajině vrátil do České republiky. Hlava státu po poledni přiletěla na pražské armádní letiště ve Kbelích. Před odjezdem napsal někdejší voják vzkaz ruským agresorům. Po návratu zmínil velký problém s nedostatkem munice.

Pavel dorazil na Ukrajinu společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v pátek, kdy se oba státníci setkali s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. V sobotu pak odjel do Dněpropetrovské oblasti, kde jednal s místním gubernátorem, jehož ujistil o české pomoci s rekonstrukcí regionu.

Český prezident také v Dnipru napsal vzkaz na poskytnutou armádní techniku. "Go home, Russians. Until it's too late," zní slogan, v němž vyzývá agresory, aby Ukrajinu opustili dříve, než bude pozdě.

"Znám ten pocit. Vaše jednotka míří na frontu, chcete jít s nimi, chcete jít příkladem. Jako velitel jsem svým vojákům vždy stál po boku. Dnes už to není moje role. Přijel jsem, abych jim dodal odvahu. Jsme s vámi. Pomstíte své padlé, získáte zpět svou svobodu. Russia, Go Home!" napsal k tomu Pavel na twitteru.

Prezident po příletu domů zdůraznil, že nejvíce Ukrajina potřebuje munici. Její nedostatek totiž omezuje schopnost obrany i útoku. "Budeme hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice z našich zdrojů," nechal se slyšet.

O problému se chystá mluvit i se spojenci, kteří podle něj sice dodávají velmi dobrou techniku, ale s minimálním množstvím munice. Stroje tak jsou v permanenci jen několik dní, násleně se musí stáhnout zpátky. "Nedává to smysl," poznamenal. Podle hlavy státu je potřebná munice dostupná v jiných státech, Česko už ji nevyrábí.

Témata: Petr Pavel Ukrajina Ruská armáda