Za důchody si část lidí připlatí. Výplata na poště od září zdraží

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. dubna 2023 15:30

Výplaty důchodů na poštovních pobočkách po letních prázdninách o několik korun zdraží. Dnes o tom informovala v tiskové zprávě Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Důchodcům při té příležitosti doporučuje zvážit možnost změny způsobu výplaty na bankovní účet.

Výplata důchodu v hotovosti prostřednictvím České pošty je zpoplatněna, od září bude poplatek, který je strháván z vyplácené částky, činit 35 korun místo nynějších 29 korun. Zvýšení poplatku se nevztahuje na lidi, jimž byl důchod přiznán před 1. lednem 2010 a nejpozději od 31. prosince 2009 jim nepřetržitě trvá nárok na alespoň jeden důchod.

ČSSZ upozornila, že poplatku se je možné vyhnout, pokud klient zažádá o změnu způsobu výplaty na bezhotovostní převod na bankovní účet. Druhou možností je zasílání důchodu na účet manžela, respektive manželky. V obou případech je třeba vyplnit a podat příslušný tiskopis.

U každé změny způsobu výplaty platí, že je provedena co nejdříve po doručení žádosti, zpravidla od druhého výplatního měsíce po datu doručení žádosti.

Témata: důchody čssz Česká pošta