Jak platíme za zuby? VZP řekla, jak to je s hrazením výplní

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

24. dubna 2023 18:40

Dospělým lidem uhradí zdravotní pojišťovna bílou plombu jen na některých zubech. Vyplývá to z informací uvedených na webu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která informovala pacienty o úhradách zubních výplní ze zdravotního pojištění.

Úhrada výplně z pojištění je podle VZP možná v rámci preventivní prohlídky i samostatné návštěvy za účelem opravy kazu či jiného problému.

Dětem s mléčným chrupem, pojištěncům do 15 let a těhotným či kojícím ženám hradí pojišťovny bílé výplně ze skloionomerního cementu a samopolymerujícího kompozitu, respektive fotokompozitu.

Dospívajícím mezi 15. a 18. rokem a dospělým jsou hrazeny bílé výplně pouze v rozsahu řezáků a špičáků. Ve zbytku chrupu už zdravotní pojišťovny zaplatí za pacienty pouze plomby z dózovaného amalgámu.

Úhradová vyhláška stanovuje, že je možné uhradit zubní výplň u jednoho zubu jednou za rok. "Omezení frekvencí se netýká případů, kdy opakovaná výplň byla zhotovena z důvodu komplikací ošetřeného zubního kazu nebo úrazu daného zubu. Dřívější úhrada ze zdravotního pojištění je u pojištěnce možná v případě zvýšené kazivosti zubu v důsledku závažného celkového onemocnění," uvedla VZP.

Témata: zubaři