Řetězec stahuje mouku ze Slovenska z prodeje. Lidé se báli pesticidů

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

19. dubna 2023 16:26

Kroky několika unijních zemí ohledně obilí z Ukrajiny mají své konsekvence i v Česku. Zákazníci se totiž obávají, že potenciálně nebezpečné výrobky z něj jsou v prodeji i na tuzemském trhu. Například Kaufland z regálů preventivně stahuje mouku od slovenské firmy.

K Polsku, Maďarsku a Slovensku se nejnověji připojilo Bulharsko, když dnes dočasně zákazalo dovoz ukrajinského obilí. Slovenská společnost Mlýn Kolárovo z něj sice nevyrábí, přesto se její zlevněná mouka značky VitaFlora v nabídce Kauflandu stala terčem pro některé lidi na sociálních sítích.

Server TN.cz napsal, že se lidé navzájem upozorňují na tento produkt a rozšiřují informaci, že je mouka vyrobená z ukrajinského obilí s pesticidy. Výrobce to odmítá a tvrdí, že používá obilí z domácích zdrojů. Řetězec přesto přikročil k ráznému kroku.

"Dodavatel Mlýn Kolárovo u mouky VitaFlora potvrdil 100% slovenský původ suroviny a zaslal nám i protokol s výsledky laboratorních testů. Přesto jsme se z vlastní iniciativy, vzhledem k závažnosti celého případu na Slovensku, rozhodli mouku VitaFlora z preventivních důvodů stáhnout z prodeje a zadali jsme vlastní laboratorní testy. Kvalita a bezpečnost potravin je po nás důležitá," uvedl Kaufland na facebooku.

Témata: kaufland Potraviny obiloviny