Příliš mnoho žádostí o důchody? ČSSZ řekla, jak mají lidé aktuálně postupovat

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. dubna 2023 17:00

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v uplynulých dnech upozornila na jeden problém týkající se důchodů. Koho se týká a jak by jej dotyčné osoby měly řešit?

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu na webu uvedlo, že ČSSZ čelí extrémní zátěži a v důsledku vysokého počtu podaných žádostí o předčasný důchod v závěru roku 2022 prodloužila dobu jejich zpracování.

Správa sociálního zabezpečení proto na svých webových stránkách zveřejnila doporučení pro klienty. Lidem v něm říká, jak se mají zachovat ve dvou konkrétních situacích.

"Žadatelům, kteří zatím neobdrželi rozhodnutí, a od podání žádosti uplynulo více jak 90 dní ČSSZ doporučuje, aby přistupovali k urgenci zejména v případech, kdy požadovali důchod i jeho výplatu. Tyto žádosti pak budou zpracovány přednostně," píše ČSSZ. 

"Lidem, kteří se do důchodu v letošním roce chystají, pak ČSSZ doporučuje, aby maximálně využili možnost podat žádost o přiznání důchodu až 4 měsíce předem. Tím lze zajistit plynulý přechod k finančnímu zabezpečení formou důchodu namísto výplaty ze zaměstnání," dodává správa.

Témata: důchody důchodci