Nekula nechal zkontrolovat ceny potravin, výsledky ho zaskočily

Nákupy potravin, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

13. dubna 2023 13:53

Výsledky kontrol potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to na twitteru uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Kontroly mají podle něj pokračovat.

Úřady měly podle dřívějšího vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu provést 250 společných kontrol. Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stouply o 23,5 procenta.

Meziresortní skupina se dnes na ministerstvu sešla podruhé. Nekula již dříve řekl, že ceny potravin naznačují, že obchodníci zneužívají svého postavení na trhu. Zástupci obchodu obvinění z nepřiměřeného růstu cen odmítají, podle nich jsou za něj zodpovědní především zemědělci a potravináři.

Na druhém jednání meziresortní pracovní skupiny k cenám potravin se zabýváme především průběžnými výsledky společných kontrol SZPI a ČOI. Bohužel výsledky jsou dramaticky horší a zjištění je více, než jsme sami čekali. V masivních kontrolách budeme nadále pokračovat.‼️ pic.twitter.com/HfghZQ8Ic5

— Zdeněk Nekula (@ZNekula) April 13, 2023

Nekulovým cílem je dosáhnout zdravého konkurenčního prostředí. Tento týden také zopakoval, že vláda nechce nijak narušovat trh například stanovováním maximálních cen.

Pracovní skupina vznikla po dohodě vlády pod vedením ministerstva zemědělství. Jsou v ní také zástupci ministerstva financí a obchodu, Národní ekonomické rady vlády (NERV) a zástupce Úřadu vlády. Členem je i jeden z poradců premiéra Petra Fialy (ODS).

Témata: Zdeněk Nekula Potraviny ceny potravin