V Českém Švýcarsku řádí žhář? Hasiči museli do akce, správa parku má jasno

Strážci národního parku evidují žhářské útoky v Českém Švýcarsku.

Autor: ČTK

10. dubna 2023 15:10

V národním parku České Švýcarsko zasahovali o víkendu kvůli drobnějšímu požáru hasiči. Podle správců parku šlo o o dva žhářské útoky. Informovala o tom dnes na facebooku správa parku. Policie se případy zabývá, hořelo ze soboty na neděli na katastrálním území Vlčí hora, řekl ČTK policejní mluvčí.

Hořel posed a přilehlý seník. Na místo vyrazili v neděli hasiči z Krásné Lípy a ze Šluknova. "Na místě zjistili, že se jedná o zahoření vývratu, který chytil od shořelého posedu a uhasili jej. Po předání požářiště provedli naši kolegové kontrolu širšího okolí a zjistili, že došlo také k pokusu o zapálení nedalekého seníku. V seníku došlo k ohoření jeho konstrukce a k vyhoření zbytků sena a suché trávy v okolí," uvedla na sociální síti správa parku. Policie věc vyšetřuje. "Věříme, že se jí podaří žháře dopadnout a tyto útoky skončí," uvedla správa.

V národním parku hořelo také minulý týden. Nejprve shořel posed v lese ve Starých Křečanech a následně rozhledna na Vlčí hoře, v tomto případě zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Shořela přilehlá chata, rozhledna je poškozená zčásti. Škodu starosta Krásné Lípy Jan Kolář odhadl na dva miliony korun.

V Českém Švýcarsku zasahují hasiči každoročně. Nejrozsáhlejší požár zachvátil národní park loni v létě. Rozšířil se na 1060 hektarů, policie ho vyšetřuje jako obecné ohrožení. Stále pokračují práce na odstraňování následků požáru, při kterém zcela shořely tři objekty a evakuováni byli obyvatelé Hřenska a okolí. Uzavřeny jsou pro turisty některé trasy a mimo jiné i Edmundova soutěska.

Témata: České Śvýcarsko požár