Češi a Velikonoce: Jak muži i ženy dodržují tradice?

Velikonoce

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. dubna 2023 17:00

Tradiční velikonoční šlehání pomlázkou se u tuzemských žen netěší velké oblibě. Zvyk nemá rádo 80 procent z nich. Výsledky vyplývají z průzkumu Češi a Velikonoce 2023 od agentury NMS Market Research. Výzkumníci zkoumali tradice, kterým se letos budou Češi a Češky věnovat, postoje ke šlehání pomlázkou, ale i zda ji umí uplést.

„Polovina Češek uvedla, že nemá šlehání ráda, ale i tak tuto tradici dodržují. 32 procent žen tradici nemá rádo a přímo se ji vyhýbají,“ uvedl spoluautor výzkumu Michael Bouška z NMS Market Research. Zbylých 20 procent žen uvedlo, že mají tradici rády. Překvapivě se ale velikonoční tradice netěší velké popularitě ani u mužů. Šlehání dívek a žen má rádo 49 procent mužů.

Nejčastěji si ženy v souvislosti se šleháním pomlázkou vybaví bolest. Konkrétně ji uvedlo 44 procent z nich. Čtvrtina žen pak uvedla modřiny, dvacet procent žen uvedlo pocit bezmoci nebo ponížení. 26 procent žen pak nezažilo v souvislosti s pomlázkou nic negativního.

Velikonoce jako příležitost sejít se s přáteli a rodinou

Pro Čechy nejsou Velikonoce spojené jen s pomlázkou, spíše naopak – svátky vnímají zejména jako příležitost vidět se s rodinou či přáteli. Plánuje to zhruba polovina mužů i žen. Další zvykům se pak ženy a muži plánují věnovat odlišně.

Ženy plánují kromě setkání s přáteli a rodinou nejčastěji zdobit domácnost (46 procent z nich), barvit vajíčka (45 procent) a přípravu tradičních jídel, třeba beránka či mazance (42 procent). Sedm procent žen pak plánuje jít na koledu. Koledníci se nemusí příliš bát, že by je ženy polily vodou, tento zvyk plánuje letos dodržet jen několik procent žen.

Pít na Velikonoce alkohol plánují Češi častěji než jít do kostela

Třetina mužů plánuje někoho šlehat pomlázkou. Na koledu pak půjde 15 procent z nich. Tři z deseti mužů plánují výzdobu domácnosti, obdobný počet pak barvení nebo zdobení vajíček. 12 procent mužů pak v souvislosti s pomlázkou plánuje pít alkohol. Výzkumníci se také ptali, zda umí lidé uplést pomlázku. Upletlo by ji podle svých slov 55 procent mužů a 30 procent žen.

I když jsou Velikonoce i svátkem křesťanským, do kostela plánuje jít jen zhruba 8 procent lidí. Necelá třetina lidí pak neplánuje slavit Velikonoce vůbec.

Témata: Velikonoce