Ptačí chřipka zabila další racky. Tentokrát v Českých Budějovicích

Racek, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

7. dubna 2023 13:43

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi.

Ve čtvrtek se prokázala také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.

O výskytu nákazy u Vrbenských rybníků informovali veterináři chovatele drůbeže v desetikilometrovém pásmu, do něhož spadá také Zoo Hluboká. "V případech ptačí chřipky u volně žijících ptáku se nepřijímají mimořádná veterinární opatření, chovatelé jsou však vybízeni k tomu, aby zabezpečili své chovy před zavlečením nákazy," uvedl mluvčí.

Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou chová řadu ptačích druhů. Ředitel Vladimír Pokorný dnes ČTK řekl, že opatření proti ptačí chřipce provádí zoo dlouhodobě, aby zabránila kontaktu svých zvířat s volně žijícími ptáky.

Úhyn většího množství racků v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky nahlásil ornitologický klub ve středu odpoledne. Inspektoři veterinární správy jich na místě našli desítky. Výskyt ptačí chřipky se u uhynulých racků potvrdil po vyšetření vzorků ve Státním veterinárním ústavu Jihlava ve čtvrtek večer.

Podle čtvrtečního vyjádření SVS vyšetření hromadných úhynů racků potvrdilo nový genotyp viru ptačí chřipky. Potvrdilo se také, že genotyp napadající kolonie racků je shodný s variantou, která se objevila u mořských racků v západní Evropě.

Ptačí chřipka se doposud objevovala hlavně v chovech drůbeže. Naposledy se ve středu potvrdilo letos dvacáté ohnisko v malochovu v Židněvsi na Mladoboleslavsku.

Témata: Ptactvo ptačí chřipka