Daňové přiznání: Na odevzdání papírů zbývají poslední hodiny

Daně, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

3. dubna 2023 8:48

Dnes je poslední den pro podání daňového přiznání v papírové podobě. Podatelny finančních úřadů budou dnes stejně jako celý minulý týden otevřeny od 08:00 do 17:00. Kdo podává přiznání elektronicky, má čas do 2. května. Pro podání přiznání prostřednictvím daňového poradce je lhůta do 3. července.

Do 30. března přijala Finanční správa 1,62 milionu daňových přiznání, z toho zhruba 798.000 bylo v papírové podobě. Naprostou většinu přiznání zatím podaly fyzické osoby, bylo jich 1,46 milionu. Loni firmy a lidé celkem odevzdali 2,83 milionu přiznání k dani z příjmu, z toho 54 procent tvořila papírová přiznání.

Finanční správa upozorňuje i na možnost elektronického podání daňového přiznání, v takovém případě je termín o měsíc delší. Povinné je elektronické přiznání pro všechny, kdo mají ze zákona zřízenou datovou schránku. Letos se tak nově týká všech živnostníků. Kdo podal daňové přiznání v papírové podobě, přestože měl povinnost to učinit elektronicky, musí podle Finanční správy co nejdříve poslat i elektronickou verzi.

Daňové přiznání je možné podat i prostřednictvím finančního poradce nebo advokáta. V takovém případě je lhůta pro podání do 3. července. Stejný termín platí také pro firmy, které podle zákona musí mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně nebo 0,01 procenta stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení. Maximální postih je pět procent. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun a maximálně 300.000 korun.

Témata: Daně