Důchody po roce 2023: Sejde se komise. Které z možných úprav bude řešit?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

30. března 2023 8:38

O úpravách důchodového systému by měla dnes odpoledne debatovat důchodová komise. Nově by v ní své zástupkyně vedle členů vládních stran a expertů měla mít i opozice. Ministerstvo práce podrobnosti k dnešnímu jednání nezveřejnilo.

Šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dřív řekl, že chce reformní změny projednávat i s opozicí, odboráři a zaměstnavateli. Kvůli změně budoucích valorizací důchodů a podmínek předčasných penzí se už sešel s politiky ANO a SPD.

Důchodový poradní tým zřídil Jurečka loni začátkem dubna. Tvoří ho zástupci koaličních stran, resortů práce a financí a ekonomové. Nově v něm zasednou za ANO expertka na finance Marie Bílková a za SPD poslankyně Lucie Šafránková.

Podle odborníků a některých politiků je důchodový systém beze změn neudržitelný. Deficity v poslední době výrazně prohloubily mimořádné valorizace kvůli vysoké inflaci. Schválený rozpočet počítá se schodkem 62,5 miliardy korun, dalších 15,4 miliardy korun je potřeba pro letošek ještě na mimořádné červnové přidání. Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhuje do budoucna růst penzí zpomalit. Doporučuje vrátit se při běžném lednovém navyšování znovu k přidávání o třetinu růstu reálné mzdy místo nynější poloviny. Radí také omezit počet předčasných důchodů.

Koalice debatovala o případném návratu k třetinovému zohlednění reálných mezd. Valorizovat by se nemuselo také výchovné, které je součástí zásluhové části penze. Předčasné důchody by se začaly navyšovat až poté, co by člověk dosáhl řádného důchodového termínu. Při mimořádné valorizaci při vysoké inflaci by všichni penzisté a penzistky mohli podle informací médií dostávat buď stejný příspěvek, nebo by se zohledňovala jen polovina cenového přírůstku, nebo by se mimořádně nepřidávalo a zdražování by se odrazilo ve vyšším navýšení v lednu. Mluvčí resortu Eva Davidová ČTK už dřív řekla, že výsledkem by mohla být kombinace návrhů.

Jurečkova důchodová komise diskutovala zatím třeba o podpoře spoření na stáří, kratších úvazcích, garantované výši důchodu či doporučeních NERV. Členové a členky vedli ale spíš debatu, o návrzích nehlasovali. Jurečka ČTK před nedávnem odpověděl, že by svou reformu chtěl představit na přelomu března a dubna.

Témata: důchody Ministerstvo práce a soc. věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)