Stávka v Německu: Jak ovlivňuje provoz na české železnici?

Vlaky

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

27. března 2023 11:30

Po celý dnešní den probíhá v Německu stávka na železnici, která ovlivňuje i provoz vlaků v České republice. Mezistátní linky tak jezdí v pondělí jen ve vnitrostátních úsecích.

Kvůli stávce, na které se podílí i zaměstnanci řízení provozu, je od půlnoci z neděle na pondělí po celých 24 hodin na německé železnici zcela zastaven provoz všech dálkových i regionálních vlaků. V tiskové zprávě na to upozornily České dráhy (ČD).

V mezistátní dopravě jsou například vlaky linky Ex5 Berliner v provozu pouze v úseku mezi Prahou a Děčínem, vlaky linky Ex6 Západní expres zase mezi hlavním městem a Domažlicemi. Přímé vozy do a z Německa na nočních vlacích EN 458 / 459 Canopus (Praha hl.n.–Dresden Hbf–Leipzig Hbf–Frankurt/Main Hbf–Basel SBB–Zürich HB a zpět) vůbec nepojedou.

V regionální dopravě bude provoz zajištěn jen na českých úsecích linek Hof-Aš-Cheb, Cheb-Vojtanov-Bad Brambach- Zwickau a Karlovy Vary-Potůčky-Johanngeorgenstadt. Linka U28 je rozdělena na dva úseky Děčín-Dolní Žleb a Dolní Poustevna-Rumburk. Spěšné vlaky mezi Chebem a Norimberkem nejezdí vůbec.

"Vzhledem k tomu, že stávka ovlivní i řadu autobusových dopravců v Německu, nebude dále ve směru do, resp. z Německa zajištěna náhradní autobusová doprava," informovaly ČD.

Cestující mohou vrátit jízdenky vydané Českými drahami pro datum jízdy 27. 3. 2023 do / z Německa, v rámci Německa i tranzitem přes Německo beze srážky. Pokud se rozhodnou své jízdenky nevracet, mohou je využít do 4. dubna 2023. Platí to pro všechny druhy jízdních dokladů, jízdenky vázané na konkrétní spoj je možné použít v kterémkoliv vlaku.

Témata: Vlaky Německo