Česko přišlo o dalšího válečného veterána! Zemřel Vladimír Stránský (†95), hrdina východní fronty

Vladimír Stránský

Autor: ČTK

26. března 2023 21:53

Zemřel válečný veterán Vladimír Stránský. Hrdina východní fronty, který prošel krvavými boji na Dukle, se dožil 95 let. ČTK o tom dnes s odkazem na rodinu zemřelého informoval historik a publicista Jiří Klůc, autor knihy Zapomenutí váleční veteráni.

Stránský se narodil 6. ledna 1928 v obci Semiduby v rodině Volyňských Čechů. V pouhých 16 letech, se stal jedním z nejmladších průzkumníků 1. československého armádního sboru, který vznikl v tehdejším Sovětském svazu.

"Při odvodu si přidal pár let navíc, aby mohl jít bojovat i se svým tatínkem Alexanderem. Ten je bohužel od bojů na Dukle stále nezvěstný," uvádí Klůc na svém facebookovém účtu.

Po válce se Stránský usadil ve Strupčicích na Chomutovsku, kam za ním přijel z rodné Volyně i zbytek rodiny. Po celý svůj život pracoval v zemědělství.

Kromě Stránského zemřel o tomto víkendu i další válečný veterán, poslední žijící český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) Emil Boček. Byl držitelem mnoha vyznamenání, blahopřejný dopis mu ke 100. narozeninám poslal i britský král Karel III.

Česká republika měla podle informací pražského Komunitního centra pro válečné veterány loni v listopadu stále přes 100 veteránů bojů z druhé světové války, s rostoucím věkem postupem času rychle ubývají.

Témata: Vladimír Stránský úmrtí