Emil Boček (†100): Jak na něj vzpomínají slavné osobnosti?

Brigádní generál Emil Boček

Autor: ČTK

25. března 2023 16:15

Válečný veterán Emil Boček, který dnes ve 100 letech zemřel, byl podle náčelníka generálního štábu armády Karla Řehky nejen hrdinou československého letectva druhé světové války a inspirací pro vojenské piloty. "Byl to především nesmírně vřelý a do poslední chvíle vitální člověk," uvedl Řehka na armádním twitteru. Zpráva o Bočkově smrti jej hluboce zasáhla. Úctu i vděk vyjadřují Bočkovi mnozí čeští politici, jeho rodině pak sdělují upřímnou soustrast.

"Generál Emil Boček se dožil požehnaného věku a byl a bude příkladem hrdinství pro nás i další generace. Jeho odchod znamená, že máme mnohem větší zodpovědnost, abychom nikdy nezapomněli, za co hrdinové jako on bojovali," uvedla na twitteru ministryně obrany Jana Černochová (ODS). "Jeho služba vlasti nebude nikdy zapomenuta," napsal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

"Je to čest, že jsem mu mohl ještě před pár dny popřát ke stým narozeninám a jsem rád, že se takovému člověku ještě za života dostalo těch nejvyšších poct. Takové vzory potřebujeme," řekl ČTK jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

"Každé setkání s panem generálem Bočkem bylo příjemné a obohacující. I to poslední před několika týdny u příležitosti jeho 100. narozenin, kdy mu nechyběla energie a vitalita. Velmi si vážím toho, že jsem ho mohla osobně poznat a jsem přesvědčená, že v té jeho poslední, andělské peruti mu kamarádi z RAF drží čestné místo," reagovala na dotaz ČTK primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

"Hrdina. Legenda. Vzor. Slova, která ve spojení s generálem Bočkem nejsou prázdná ani přehnaně patetická. Díky za všechno, pane generále," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) byl Boček válečný hrdina, který bojoval za svobodné a nezávislé Československo a získal vysoká vyznamenání. "Přeji mu, ať jeho duše navždy odpočívá v pokoji," uvedl Válek.

“Nikdy nezapomenu na čas, který jsem s ním mohl strávit. Byl pro mě vzorem a přítelem, který mi bude chybět,” řekl podle twitteru Bezpečnostní informační služby její ředitel Michal Koudelka.

"S Emilem Bočkem ztrácí tato země jednoho z výjimečných a statečných lidí. Čest jeho památce!" napsal na twitteru ministr kultury Martin Baxa (ODS). "Hrdina, který se dočkal rehabilitace až po roce 1989. Pane generále, děkujeme za naši svobodu!," uvedl o Bočkovi senátor Pavel Fischer. "Čest a sláva navždy. Poděkování za to, že v sobě i v nás posiloval odvahu, víru ve svobodu a jistotu, že zlu se čelit musí, aby bylo poraženo. Velký, velký frajer," vyjádřila se další členka horní komory Miroslava Němcová (ODS).

Témata: Emil (veterán) Boček