Odchod do důchodu ve vyšším věku? Experti na rozpočet mají jasno

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. března 2023 10:40

Fialova vláda má výhledově prozradit, jak si představuje důchodovou reformu. I mnozí experti přitom považují za nevyhnutelné, že se bude zvyšovat věk odchodu do penze. Včetně odborníků na státní rozpočet.

Národní rozpočtová rada vydala před čtrnácti dny pravidelné čtvrtletní stanovisko k hospodaření sektoru veřejných institucí. Věnovala se v něm také penzím.

Nerovnováhu důchodového systému označila rada za nejaktuálnější problém českých veřejných financí. "Jeho deficit letos i při snížené mimořádné valorizaci přesáhne 70 mld. Kč a bude se pohybovat kolem 1 % HDP," uvedla na twitteru. 

Důchodový systém se podle jejích členů dostane pod další tlak kvůli růstu podílu osob důchodového věku na celkové populaci. "NRR se dlouhodobě domnívá, že je nutné již nyní přistoupit k jeho úpravám, které budou nepopulární," konstatovali experti.

"Je třeba zvyšovat věk odchodu do penze nad hranici 65 let, změnit parametry pro vyměřování a valorizace důchodů a významně upravit III. důchodový pilíř. Jeho stávající podoba je do značné míry nefunkční," dodali. 

Témata: důchody státní rozpočet důchodci