Důchody porostou pomaleji. Češi řekli, co si o tom myslí

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. března 2023 20:32

Prezident Petr Pavel dnes podepsal kontroverzní vládní novelu, která zpomalí valorizaci důchodů. Podle nejnovějšího průzkumu agentury NMS Market Research s pomalejším růstem důchodů souhlasí 37 procent lidí, 55 procent pak nesouhlasí a zbylých sedm procent neví.

„Pro pomalejší růst důchodu jsou zejména mladí. Třeba ve skupině 18 až 24 let s vládou prosazovaným růstem souhlasí 61 procent respondentů. Podobný názor mají i lidé ve věku 25 až 34 let,“ uvedl v tiskové zprávě spoluautor výzkumu Michael Bouška z agentury NMS Market Research.

Zcela opačně pak vidí situaci lidé nad 65 let. S pomalejším růstem důchodů v této věkové skupině souhlasí jen 18 procent lidí, 79 procent je naopak proti zvýšení jen o 760 místo původně plánovaných 1770 korun.

Výzkumníci se ptali lidí mimo souhlas s vládou prosazovanou omezenou valorizací i na další otázky týkající se důchodů. Výsledky ukazují, že je česká společnost v případě důchodů rozdělená a na budoucím řešení penzí nepanuje shoda.

Necelá polovina lidí si myslí, že kdyby teď rostly důchody rychleji než platy, nebylo by to vůči pracujícím fér. Naopak, více než polovina lidí si myslí, že růst cen je teď tak velký, že navýšení o 1770 korun je nezbytné. Podle 60 procent lidí pak současný systém důchodů nemůže dlouhodobě fungovat. 

Data z nového průzkumu také ukazují, že Češi a Češky příliš nevěří tomu, že se o ně stát ve stáří postará. „Důvěra lidí ve státní důchodový systém je nízká. Jen každý desátý člověk ve věku 18 až 44 let má důvěru, že se o něj stát v důchodu postará,“ popisuje Bouška. Že se o ně stát postará nevěří ani skupina, která má k důchodu blíže než nejmladší generace – z lidí ve věku 55 až 64 let věří jen necelá třetina, že se o ně stát v důchodu postará.

Průzkumu se zúčastnilo 1382 respondentů. Sběr dat probíhal na reprezentativním vzorku populace 18+ pomocí on-line dotazování v březnu 2023. NMS Market Research je výzkumná agentura s více než 20letou historií. Kromě výzkumu trhu, který poskytuje stovkám klientů z celého světa, zkoumá i politická a společenská témata. Je členem mezinárodní organizace ESOMAR a národní organizace SIMAR.

Témata: důchody