Výpočet důchodu 2023: Během pár chvil máte výši penze spočítanou

Peníze na důchody, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

16. března 2023 15:20

Ani po středečním vystoupení nového prezidenta Petra Pavla není zcela jasné, jak budou v červnu valorizovány důchody. Každopádně ještě v dubnu a březnu budou penze vypláceny v nynější výši. S naší pomocí si ji můžete spočítat.

Na webu EuroZprávy.cz je důchodová kalkulačka, která provede orientační výpočet vaší penze. Stačí do ní zadat několik vstupních údajů, konkrétně vaši hrubou měsíční mzdu, datum vzniku pojištění, datum narození, pohlaví a počet vychovaných dětí.

O kolik se důchody zvednou v červnu, není jasné. Vláda v únoru schválila upravené parametry valorizace, podle nichž bude každý z nich navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu.

Prezident Petr Pavel sice ve středu oznámil, že novelu zákona podepíše, což dnes také učinil, ale je zřejmé, že celá záležitost zamíří k Ústavnímu soudu.

Pokud se do penze teprve chystáte, je na stejném webu ještě další užitečný nástroj - kalkulačka odchodu do důchodu. U té dokonce stačí zadat méně vstupních parametrů.

Témata: důchody