MDŽ v Česku: Jak si stojí v porovnání s ostatními svátky?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. března 2023 21:40

Mezinárodní den žen, který každoročně připadá na 8. března, si v Česku připomíná více než čtvrtina dospělé populace. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK. Pouze zhruba šest procent populace preferuje před oslavou Mezinárodního dne žen připomínku květnového Dne matek. Výdaje Čechů spjaté s Mezinárodním dnem žen letos dosáhnou zhruba 630 milionů korun, jak vyplývá z šetření jejich výdajů v uplynulých letech, z vývoje inflace a spotřebitelských návyků.

Češi u příležitosti MDŽ nejčastěji utrácí za květiny. Roste přitom obliba dokonce i socialismem zprofanovaných karafiátů, a to rovněž mezi mladou generací. Dále maloobchodní prodejci registrují vyšší výdaje za bonboniéry, cukrovinky a další pamlsky, do jisté míry i za alkohol.

Letošní tržby související s MDŽ, jež vykáží prodejci nebo také třeba provozovatelé restaurací, navýší oproti loňsku hlavně a vlastně výhradně inflace. Nedá se předpokládat, že by Češi letos pořizovali u příležitosti MDŽ množstevně více zboží a služeb než loni nebo než v předpandemických letech 2018 nebo 2019. Rapidní inflace a drahota energií je nutí omezovat zejména zbytné výdaje, což jsou právě ty související s MDŽ. 

Navýšené tržby v souvislosti s MDŽ registrují jak restaurace, tak také obchody s potravinami nebo květinami.

Z hlediska celkových výdajů MDŽ v ČR zaostává za Vánocemi, Silvestrem, Velikonocemi i Dušičkami. Při těchto příležitostech totiž výdaje Čechů přesahují miliardu korun, v případě Vánoc dosahují desítek miliard. Útraty u příležitosti MDŽ se mohou spíše poměřovat s celkovými výdaji spjatými s Valentýnem, který však slaví spíše mladší generace.

Témata: ženy Květiny