Jurečka odvolal šéfa Úřadu práce. Nespokojenost s jeho fungováním překročila meze

Úřad práce

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. února 2023 12:02

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes oznámil, že o den dříve odvolal generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona. Důvodem je dlouhodobá nespokojenost s nejvyšším managementem úřadu.

Úřad práce nyní dočasně povede Karel Trpkoš, vrchní ředitel Sekce informačních technologií MPSV. Na uvolněný post bude zároveň vyhlášeno výběrové řízení. 

Jurečka uvedl, že vedení úřadu opakovaně upozorňoval na neřešené problémy a s kolegy navrhoval možná řešení a opatření, která by vedla ke zlepšení situace. "Ta se však nevyvíjí dobře," poznamenal v tiskové zprávě.

"Opakovaně jsem s nejvyšším vedením úřadu vyjádřil nespokojenost. Více než kdy jindy je v současné složité situaci třeba, aby v čele takto klíčové instituce stálo kompetentní vedení. Jsme v situaci, kdy potřebujeme management, který bude celou instituci vést ke spokojenosti klientů i zaměstnanců. Na základě těchto skutečností byl pan Viktor Najmon z funkce generálního ředitele odvolán," vysvětlil ministr.

Jurečka vnímá velký nápor a tlak na pracovníky v některých regionech. "Vážím si všech úředníků, kteří odvádějí svou práci s vysokým nasazením a oceňuji zejména ty zkušené, kteří v poslední době neodešli a zůstali ve službách státu, kde nadále pomáhají potřebným. O to více je ale třeba, aby měli zastání a byli za svou práci oceněni," dodal.

Nutné je podle něj personální posílení vybraných poboček či změna interní i mediální komunikace. 

Témata: Marian Jurečka (KDU-ČSL) Úřad práce