ČEZ varuje před šmejdy: Mají nové praktiky. Víme, jak jim nenaletět

ČEZ

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

15. února 2023 10:00

Už tak složitou situaci na trhu s energiemi ještě komplikují podvodníci, kteří od ledna přišli s novými praktikami. Rozhodli se totiž zneužít vládního cenového stropu, který stanovuje maximální ceny elektřiny a plynu.

ČEZ informoval, že zaměstnanci jeho zákaznických a call center se od začátku roku setkávají s případy zneužívání vládního cenového stropu na energie, který stanovuje maximální ceny sillové elektřiny (6,05 Kč/kWh) a plynu (3,025 Kč/kWh). Nárok na státní podporu mají všichni odběratelé automaticky.

Přesto právě zavedení stropu zneužívají tzv. energošmejdi, kteří osloveným lidem tvrdí, že bez podpisu jimi nabízených dokumentů podporu nezískají. Vydávají se buď za zaměstnance státních úřadů nebo společnosti ČEZ Prodej a klientům podstrčí nevýhodnou smlouvu s novým dodavatelem.

"Setkáváme se také s případy, kdy podvodníci vyhrožují tím, že je dodavatel energií odpojí, pokud novou smlouvu nepodepíšou. Těmito nepravdivými tvrzeními vyvíjejí na zákazníka tlak, aby s požadovanými dokumenty souhlasil," uvedl ČEZ. Zákazníkům proto radí, aby nepodepisovali papíry, které si nepřečetli.

"Seriózní dodavatel jako je například ČEZ nikdy nenabízí žádné služby podomním prodejem," upozornila firma, která si však uvědomuje, že není jednoduché odhalit podvodníky. V případě, že se někdo vydává za zaměstnance, je možné si totožnost pracovníka ověřit na bezplatné lince 800 850 860.

Témata: ČEZ Energetika