Vejce za více než šest korun mají být realitou. Jak to zatím s cenou je?

Vejce

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. ledna 2023 20:30

Cena vajec je v Česku velkým tématem už několik týdnů, stalo se tak v souvislosti s likvidací velkochovu na Tachovsku kvůli ptačí chřipce. Realitou však je, že stoupá už od začátku loňského roku. Momentálně je už více než dvojnásobná oproti lednu 2022.

Na konci roku 2022 stálo jedno vejce necelých šest korun, přičemž drůběžáři před časem upozornili, že cena může v souvislosti se šířením ptačí chřipky stoupnout ještě o další korunu.

Nakoupit je ale možné i levněji. Slevové akce v posledních dnech běžely v několika řetězcích. V nabídce tak bylo 30 kusů za 140 korun, 20 kusů za stovku i 10 kusů za 50 korun.

Vejce výrazně zdražila již vloni, podobně jako většina potravin. Podle tabulky průměrných spotřebitelských cen Českého statistického úřadu se platilo v prosinci za deset slepičích vajec o více než 23 korun více než v lednu 2022.

Zatímco od ledna do března se cena pohybovala mezi 35 a 36 korunami, v dubnu už stoupla na téměř 38 korun. V červnu pak prolomila hranici 40 Kč, přes léto zůstala cena relativně stálá.

Opravdu zásadní zdražení přinesly poslední tři měsíce uplynulého roku. V říjnu už zákazníci zaplatili za deset vajec necelých 48 korun, v listopadu a prosinci pak cena atakovala dokonce 59 Kč.

Témata: Vejce ceny potravin