Tragédii v Ostravě nepřežily dvě děti. Jak událost popsali cestující z vlaku?

V Ostravě došlo k tragické nehodě na železničním přejezdu. (21.1.2023)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

22. ledna 2023 10:01

Letošní nejtragičtější železniční nehoda se stala v sobotu dopoledne v Ostravě. Na železničním přejezdu v Třebovicích se srazil rychlík jedoucí z Olomouce s autem, v němž také cestovaly dvě děti, které svým zraněním podlehly. Ve vlaku se nikomu nic nestalo, cestující zprvu ani netušili, co se stalo.

Nehoda se stala v 10:10. První informace hovořily pouze o několika zraněných, nakonec se potvrdila úmrtí dvou dětských cestujících z auta. Kromě nich byl ve voze už jen řidič, který při nehodě utrpěl zranění a také mu musel poskytnout posttraumatickou péči psycholog.

Ve vlaku cestovalo zhruba sedm desítek lidí, kteří museli po nehodě setrvat uvnitř. Jak uvádí Deník, o smutné události nechtěla většina z nich mluvit ani poté, co jim bylo umožněno místo tragédie opustit. Někteří cestující ale uvedli, že o srážce s autem neměli v první chvíli tušení, protože souprava se jen mírně otřásla a začala brzdit.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že nehoda se stala na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací, ale bez závor. Deník informoval, že podle předběžného šetření zřejmě bylo světelné zařížení v momentu srážky v pořádku.

Letošní nejtragičtější železniční nehoda se stala mezi vlakovými stanicemi Třebovice a Svinov. V loňském roce na železnici, v metru a na lanových, trolejbusových i tramvajových drahách v Česku zemřelo 249 lidí, o 43 více než v roce 2021. Ve více než 80 procentech případů šlo o lidi, kteří vstoupili před vlak na koleje.

Témata: Nehody vlaků Dopravní nehody