Monika Babišová a Eva Pavlová: Jak by vykonávaly funkci první dámy?

Andrej Babiš s manželkou Monikou. 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. ledna 2023 11:11

Po Olze Havlové, Dagmar Havlové, Livii Klausové a Ivaně Zemanové se Česko dočká další první dámy. Bude jí buď Eva Pavlová, nebo Monika Babišová. Jak si obě manželky finalistů prezidentské volby svou roli představují?

Babišová by podle svých slov chtěla být aktivní první dámou a věnovat se zejména charitě, kde se svou nadací nyní podporuje kromě neziskových organizací také samoživitelky, handicapované osoby či seniory.

V rozhovoru, který poskytla loni 20. prosince deníku Právo uvedla, že by na Hradě nechtěla mít svůj sekretariát s týmem spolupracovníků a svého manžela by doprovázela při cestách do regionů a zahraničí.

Pavlová v rozhovoru pro Právo uvedla, že kdyby se stala první dámou, tak by svého manžela doprovázela tam, kde by to bylo potřeba. Mít svůj sekretariát s týmem spolupracovníků vidí naopak jako nutnost.

Jako první dáma by se zaměřila zejména na téma rovnosti pohlaví a diskriminaci žen ve společnosti, na otázky rodiny a mezilidských vztahů a situaci samoživitelek.

"Byla jsem samoživitelkou, prošla jsem si rozvodem. Rozvodovost narůstá, samoživitelky jsou na tom dnes hůř, než jsme byly kdysi my. Strašně ráda bych v této oblasti působila, ukazovala těmto ženám místa, kde jim dokáží pomoci a kde ta pomoc funguje," řekla Pavlová 6. ledna v debatě partnerů a partnerek prezidentských kandidátů nazvané První dámy (a pán) mezi námi pořádané Asociací společenské odpovědnosti.

Témata: Monika Babišová Eva Pavlová prezidentské volby 2023 Petr Pavel Andrej Babiš