Marek Wollner: Konec v ČT po vzájemné dohodě a nařčeních z obtěžování

Marek Wollner

Autor: ČTK

13. ledna 2023 13:35

Šéfredaktor reportážní publicistiky Marek Wollner odchází z České televize. Tento krok je výsledkem vzájemné dohody náročné pro obě strany, informovala dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí veřejnoprávní televize Karolína Blinková. Wollner čelil nařčení ze sexuálního obtěžování a šikany, které odmítal.

Zpráva interní komise ČT k jeho případu neobsahuje podle zástupců televize informace vedoucí k podezření, že mohl být spáchaný jakýkoliv trestný čin. Ukončení dlouholeté spolupráce má nicméně stabilizovat situaci v redakci a zastavit poškozování dobrého jména České televize. Wollnerovo vyjádření ČTK zjišťuje.

"Jakkoli nic nenaznačuje tomu, že by došlo ze strany Marka Wollnera k jednání, jež by neslo znaky trestného činu, vnímají v tuto chvíli obě strany ukončení spolupráce jako krok, který napomůže stabilizovat situaci v redakci a zastaví poškozování dobrého jména ČT," uvedla Blinková. Wollnera podle ní považuje Česká televize za jednoho z nejlepších novinářů v zemi, který za 17 let svého působení v redakci zpravodajství odvedl mimořádnou práci v oblasti investigativní žurnalistiky. "Především díky němu se Reportéři ČT stali respektovaným pořadem, který mnohokrát prokázal, že dokáže otevírat nová témata a rozkrývat i velmi složité a závažné celospolečenské kauzy," zdůraznila mluvčí televize.

Náročnosti příprav takového pořadu podle ní odpovídají i nároky kladené na jeho autory. "V tomto ohledu může Česká televize rozumět tomu, že při práci na pořadu vznikají přirozeně také vypjaté situace. Je povinností České televize vytvářet pro všechny své zaměstnance takové prostředí, které je důstojné a ve kterém se cítí dobře," uvedla na twitteru ČT. Investigativní i aktuální publicistice se Česká televize podle Blinkové bude maximálně věnovat i po Wollnerově odchodu v redakcích Reportérů, Černých ovcích nebo v pořadu Bilance.

Wollnera obvinila loni v listopadu zaměstnankyně ČT ze sexuálního obtěžování a šikany. Generální ředitel ČT Petr Dvořák poté vytvořil interní vyšetřovací komisi složenou z odborníků na právo, personalistiku a řešení stížností, která vyslechla tři desítky zaměstnanců a externích spolupracovníků. Komise vypracovala písemnou zprávu, která je důvěrná. Wollner tvrdí, že z jeho strany nešlo o sexuální obtěžování, spíše o způsob neformální komunikace bez sexuálního kontextu.

Wollner byl do prošetření stížnosti postavený tzv. na překážky v práci, nepodílí se na moderování pořadu Reportéři ČT, na jeho přípravě ani řízení redakce. Vedením redakce publicistiky byl pověřený kreativní producent publicistiky Jiří Vondráček.

Komise, jejíž členové jsou vázáni mlčenlivostí a její složení nebylo zveřejněné, by se měla rovněž zabývat nevhodným chováním moderátorky pořadu 168 hodin Nory Fridrichové vůči podřízeným. Z toho ji podle médií obvinil Wollner v reakci na to, že Fridrichová dala podnět k jeho vyšetřování komisí.

Témata: Marek Wollner Česká televize