První miminko 2023: Vyhrály holčičky, chlapců se narodilo jen pět

Ilustrační foto

Autor: ČTK

1. ledna 2023 12:19

Prvním dítětem letošního roku v Česku je Anička narozená osm minut po půlnoci v porodnici ve Šternberku na Olomoucku. Na svět přišla jen o minutu dříve než holčička Timea v Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí. Mezi prvními novorozenci v krajích převažují dívky, chlapečků je jen pět.

"Maminka porodila holčičku Aničku o váze 2700 gramů a 45 centimetrů. Na malou slečnu se doma v Jívové na Olomoucku už těší dvouletý bratříček," řekl ČTK mluvčí Nemocnice AGEL Šternberk Adam Knesl. Timea narozená v Podolí váží 3,2 kilogramu a měří 49 centimetrů.

V první hodině po půlnoci přišli na svět ještě Veronika v jindřichohradecké nemocnici, Natálie v Havířově na Karvinsku a Matěj v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Jde o první letošní děti v Jihočeském, Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Další tři z prvních letošních dětí v jednotlivých krajích se narodily mezi první a druhou hodinou ranní. Jihomoravskou "jedničkou" je Lukáš v bohunické porodnici v Brně, v Královéhradeckém kraji je to Sebastian v porodnici v Trutnově a v Libereckém kraji Melanie v Nemocnici v Jablonci nad Nisou.

Krátce po 02:00 přišel na svět Josef v Chomutově, který je prvním letošním miminkem v Ústeckém kraji. Emma narozená po 05:00 v porodnici Pardubické nemocnice "vyhrála" v Pardubickém kraji, Matyáš se jako první letošní dítě v Plzeňském kraji narodil po 06:00 v porodnici Mulačovy nemocnici v Plzni. Diana je první v Karlovarském kraji, v krajském městě přišla na svět před 09:30.

Některé kraje nebo i města, odkud první děti roku pocházejí, rodinám dávají finanční dary nebo upomínkové předměty. Loni se čtyři děti na Nový rok narodily minutu po půlnoci. Přišly na svět v Plzni, Jihlavě, Písku a Karlových Varech.

Témata: děti První dítě roku